Wyszukaj w katalogu

Polecane firmy
Poleć nas innym
Domowy kominek – czym można w nim palić?
(2014-12-11)

Obrazek rodem z amerykańskiego filmu. Nadchodzą chłodne wieczory i para zakochanych (może być także szczęśliwa rodzina) jadą do swojego domku w górach. Na ścianach wisi poroże, wkoło dominuje drewno, a centrum domostwa stanowi kominek, w którym buzuje ogień. Kawałki drewna trzaskają wzbijając iskry, wszystkim jest ciepło i przyjemnie. Może nawet siedzą na skórze jakiegoś większego zwierzęcia, które stało się kiedyś celem polowania głównego, męskiego bohatera filmu.

kominki.jpg

 

Pierwsze skojarzenia jakie mamy po pytaniu: „czym palić w kominku?” są więc bardzo proste – drewnem. Istnieją wszak kominki elektryczne, biokominki, a także gazowe... Spora część kominków jest oczywiście przystosowana do opalania w nich drewnem, jednak istnieją także inne alternatywne źródła opału kominkowego. Decydując się na rodzaj paliwa do swojego kominka, każdy właściciel powinien rozważyć kilka kwestii: jego wydajność,oszczędność, szkodliwość dla środowiska i bezpieczeństwo. Co więc jest przedmiotem zastanowienia posiadaczy domowych kominków?

Drewno
Najbardziej oczywisty z rodzajów opału, nie nastręczający trudności w zdobyciu i niezbyt drogi. W porównaniu do węgla kamiennego czy oleju opałowego, przy spalaniu drewna do atmosfery dostaje się także mniej substancji szkodliwych – ogranicza więc tworzenie tzw. gazów szklarniowych. Pozostałości po drewnie (popiół) można w bardzo łatwo się pozbyć i nie jest ich dużo, bo ok 3% objętości tego spalanego paliwa. Nie każde jednak drewno zachowuje się tak samo. Podczas wyboru należy zwrócić uwagę na jego:

  • Wilgotność – decyduje o wartości opałowej (im wilgotniejsze tym mniejsza jego wartość np. świeże drewno ma ok 50 % wilgotności), woda w drewnie decyduje o ilości smoły wytwarzanej podczas spalania (zanieczyszczenie paleniska), powoduje korozję elementów metalowych kominka, dobrze przechowywać drewno w suchym i przewiewnym miejscu.

  • Gatunek – największa wartość opałowa tkwi w drewnie drzew liściastych (jabłoń, jesion, grab, cis, dąb, buka, akacja, wiąz), wspomaga długotrwałą bezawaryjność kominka, decyduje o ilości dymu, iglaste drewno wytrąca podczas spalania dużo sadzy z powodu dużej zawartości żywicy.

*Pod żadnym pozorem nie należy spalać w domowym kominku sklejki, węgla ani miału drzewnego – generują one bardzo wysoka temperaturę czego nieuniknionym skutkiem jest uszkodzenie przewodów spalinowych.

Brykiet drzewny
Jest to opał w 100 % ekologiczny powstały ze sprasowanych trocin i nie zawiera substancji spajających. Najczęściej występuje w kształcie prostopadłościanu lub cylindrycznym o ok 25 mm średnicy. Posiada bardzo dobry poziom wysuszenia oraz doskonałą twardość, co zwiększa jej wartość energetyczną w porównaniu do zwykłego drewna. Jego spalaniu nie towarzyszy nadmierne wydzielanie substancji szkodliwych dla zdrowia. Popiół uzyskany z jego spalania świetnie sprawdza się jako nawóz. Ułożenie i kontrola ilości jaką daje zastosowanie brykietu również należy zapisać na plus temu paliwu.

Pellety
Cylindryczny granulat, na który składają się sprasowane wióry, ścinki, trociny i kora. Ich spalaniu nie towarzyszy proces wydzielania się substancji toksycznych ani siarki, a niewielka ilość popiołu jaki pozostawiają doskonale sprawdzi się jako nawóz.

Inne alternatywy
Paliwem w kominku może być także: gaz ziemny (nie szkodliwy), propan-butan, węgiel kamienny, olej opałowy oraz brykiet z węgla brunatnego. Pod żadnym pozorem nie należy spalać w palenisku odpadów chemicznych, drewna lakierowanego, oraz odpadów takich jak folie i innych wykonanych z tworzyw sztucznych – grozi to przedostaniem się do powietrza trujących substancji i gazów, a ponadto zanieczyszcza przewód kominowy.

Artykuł przygotowany we współpracy z portalem http://kominkirudny.pl/